zondag 1 januari 2012

Fijne jaarwisseling

'Fijne jaarwisseling!' hoor ik de caissière zeggen tegen de klant, een oude mevrouw, voor me. 
'Maar dat zal wel lukken hè...'. 
'Je weet maar nooit', zegt de dame.
 'Nee, je weet maar nooit', antwoordt de caissière. 
Ik verbaas me een beetje. Over de wens 'fijne jaarwisseling'. Ik kan me niet zo herinneren die eerder gehoord te hebben. 'Prettig uiteinde' was het vaak, en dat deed me altijd aan het achtereind van een varken denken. Wat zei ik ook al weer toen ik, ooit, zelf achter de kassa zat? We zaten dan in deftig zwart in plaats van met het standaard winkelschort aan. De jaarwisseling als feest. Dit jaar zie ik ook feest- en verkleedkleding voor Oud&Nieuw in de folders. En dan niet de galakleding, maar zilveren hoedjes, maskers, kekke brillen. Onze buren rollen op oudejaarsdag 2 fusten bier naar binnen = feest volgens hun definitie.
Ik verbaas me een beetje. De jaarwisseling reden tot feest? Aanleiding om weer eens een feestje te geven, uit je dak te gaan, 2011 weg te drinken en je angst voor het onbekende te verblinden met troebele ogen van het bier.
Ik verbaas me een beetje. 'Fijne jaarwisseling', alsof je er iets aan kunt doen, dat het jaar 2011 ophoudt en het jaar 2012 begint. Het gebeurt, zoals december januari wordt, en winter voorjaar. En toch voelt de jaarwisseling als een drempel. Een drempel waarbij je nog even stilstaat in wat er het afgelopen jaar gebeurd is. En je kijkt vooruit naar, voor zover je weet, wat je te wachten staat in het nieuwe jaar.
Natuurlijk betekent 'fijne jaarwisseling' ook dat je gewoon (?) een gezellige avond hebt met liefhebbende mensen om je heen. Onze zoon wilde dit jaar voor het eerst ècht vuurwerk. De schrik voor mij, vuurwerkhater. Maar ja, soms is 'begeleide confrontatie' beter dan het strikt verbieden... met alle stiekeme gevolgen. Dus de mannen hebben, voor 6,95 euro vuurwerk gehaald (in de aanbieding, want van vorig jaar). En de kleine man heeft 2 euro zakgeld aan het goede doel gegeven. Dat hoort erbij: voelen dat vuurwerk iets kost. Dat je niet zomaar geld de lucht in knalt. En dat je aan een ander goed doet. Soort compensatie, maar toch. Hij begreep waar het goed voor was. Gisteravond ouderwets zitten scrabbelen met mijn ouders. In geen jaren meer gedaan, nu aangestoken door Wordfeud.
Het was een fijne jaarwisseling. 'Je weet maar nooit' hoe 2012 gaat lopen. En toch is het reden voor feest: te weten dat er, jaar uit jaar in, altijd Iemand met je meegaat.
Ik hoop dat je een fijne jaarwisseling hebt gehad.
En om nog eens ouderwets te zijn: Veel heil en zegen in 2012!

3 opmerkingen:

 1. jullie ook een gezegend nieuw jaar.
  liefs Erika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aaaaaah ik had een ping... Jij mag raden! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh ja, ik heb me slap gelachen om jouw associatie bij 'uiteinde'... ik vrees dat ik me dat voortaan altijd zal herinneren als iemand mij dat zal wensen! (met een glimlach dus)
  Zelf (ook achter de kassa, extra ping dus) vond ik het altijd een vreemde uitspraak omdat ik uiteinde associeer met levenseinde/dood. "Prettig uiteinde", alsof je iemand een prettige dood wenst...

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een reactie achterlaat! Merci!