woensdag 14 december 2011

Advent

Van bovenaf gezien
Het begon met een stuk schors. In de duinen gevonden, vergrijsd door de zoute lucht, prachtig. Dat gebruik ik voor een kerststuk, dacht ik. Nee, een advent-stuk. Al jaren ben ik rond de kerst van plan een kerststuk te maken. Net als vroeger. Vroeger, toen de kerstboom nog niet 'mocht' bij ons thuis. Kerstgroen was er wel, en lichtjes natuurlijk, en kaarsen. Samen met mijn broers maakten we dan, ieder in een boterbakje met zilverfolie, een kerststukje. Tussen het groen-uit-de-tuin leek het vooral een wedstrijd 'meeste kitsch per vierkante cm'; rode pepers van was, roodmetwittepaddenstoeltjes, glitters, gouden dennenappels op ijzerdraad enz enz. En een kaars. Die traditie van kerststukjes maken hoort bij de adventstijd, de voorbereiding van het Feest. Dus heb ik al jaren stukken oasis in mijn bak met kerstversiersels. Ik heb een zakje met glitterdingen, speciaal voor kerststukjes. Maar toch was het er nog nooit van gekomen om iets te maken. Geen tijd, geen plek in huis.
Maar dit jaar zou ik echt bewust met advent, de komst van Kerst, en de terugkomst van Jezus, bezig zijn.
Het begon met een stuk schors. Dat wordt de 'stronk van Isaï'. En ik had ooit een ronde glazen schaal gekregen. En in de trapkast lagen nog groene kaarsen. 

Oké, advent is al ruim 3 weken bezig, maar het kan nog.
Gistermiddag, tussen de buien door, de tuin in gegaan. Klimop, bloeiende Viburnum en wat uitgeschoten potplanten geknipt. Oasis in de schaal, klimopbladeren langs de rand. Kerstballetjes erbij, et voilà. Ben er eigenlijk best trots op. Bloemstukken maken vind ik lastig, het wordt zo gauw zo stijf. 
Ik ben blij met mijn groene, natuurlijke, snel gemaakte stuk. 
Staat leuk bij de kerstboom met zilveren en groene ballen. Laat het Feest maar beginnen! 

P.s. De 'stronk van Isaï' komt uit de Bijbel. Het is het beeld van een afgehakte stronk, waaruit toch nog een nieuw takje komt groeien; Jezus, de redder die geboren wordt in het vervallen koningshuis van David (Jesaja 11)
p.p.s Kijk voor meer bloemen bij Een sneller kloppend hart

2 opmerkingen:

  1. Je kerststukje is prachtig geworden. Leuk met allemaal groen uit de tuin, het is bij elkaar een leuk geheel.
    Fijne dag en groetjes, Nicole

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een reactie achterlaat! Merci!