48 appels! Een record-oogst voor ons kleine appelboompje! Er zitten mini-appeltjes bij, kleiner dan een pruim, maar ook joekels die je zo als eerste klas appels in de winkel ziet liggen. Al 6 jaar genieten we van deze malus. Hij heeft zelfs de verhuizing van middenNederlandse zandgrond naar een plekje in onze NoordHollandse klei overleefd. Hij heeft zichzelf overtroffen, z'n takken hingen zwaar door.
|
Appeloogst 2011: 48 stuks |
|
de rotte niet meegeteld |
Twee weken geleden geplukt. Vorig jaar waren ze roder. Ik denk dat ze, net als wij, zonuren gemist hebben. En met nog meer regen voor de boeg besloot ik ze te plukken, voordat er meer gingen rotten of door de wind op de grond kwamen.
Het is elk jaar een feest, de oogst. Als je bedenkt dat in april alles begint met bloesem... en zonder enige verdienste van onze kant (nee, geen mest, ik praat ook niet met ze. Alleen een keertje Sprusit tegen de luis gespoten) krijgen we na een paar maanden 48 prachtige Braeburnappels. Dank!
|
22 april |
|
23 mei |
|
1 juni |
|
19 juli: echte appels maar nog klein en groen |
|
...en nat |
|
10 september, rode blos |
|
kinderen helpen mee met plukken |
|
met tak en al (sorry!) |
Hier kan ik echt van genieten. Er is alleen één ding: ze zijn niet te eten! Tenminste, niet zo uit het vuistje, zonder je ogen dicht te knijpen en je wangen strak te zuigen van zuurte. Dus... de eerste appeltaart is al weer op, en voor het weekend staat appelmoes in de planning. En die smaken extra lekker, van 48 eigen appels.
Heerlijk appels uit eigen tuin. Leuk om appeltaart te maken of appelmoes. Jullie zitten dit weekend te smullen.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend en groetjes, Nicole
Oh wat lekker hé! Je kunt ook heel goed appels schillen, in blokjes snijden, mengen met suiker en kaneel en dan invriezen in appeltaart-porties. Als je het weer ontdooit, is de appel iets zachter, dan voor t invriezen, maar dat vind ik zelf vaak wel lekker. En het scheelt je bij het maken van de appeltaart ongeveer de helft van het werk!
BeantwoordenVerwijderen