maandag 30 april 2012

Koninginnedag-2012


Vorig jaar haakte ik deze bloemen-haarspeldjes voor Koninginnedag. Dit jaar was ik er niet aan toegekomen. Mijn half-affe bloempje heb ik vanmiddag afgehaakt toen ik terugkwam van de vrijmarkt.
Het is dus wat mosterd na de maaltijd, maar je kunt ze natuurlijk ook dragen op 4/5 mei, of straks tijdens het EK. Of als je in een koningsgezinde bui bent... (of maak ze in andere kleuren).

Op verzoek hierbij het patroon van de bloem:
Tip: laat bij het wisselen van kleur de 'oude' draad nog een paar centimeter hangen.

* Zet een ketting op van 4 lossen (oranje), sluit in het rond met een halve vaste in de 1e van de lus.

* 1e toer (oranje): 4 lossen (= 1 stokje + 1 losse), dan in de cirkel *1 stk en 1 losse*. Herhaal tussen ** 5 x, sluit met een halve vaste op de 3e losse van het begin. Dit zijn 6 boogjes.

* 2e toer (blauw): *haak in elk boogje 1 half stokje, 1 stk, en 1 h.stk + 1 halve vaste*, sluit met 1 halve vaste op de 1e steek. Dit zijn 6 bloemblaadjes

* 3e toer: werk achter de bloemblaadjes, waarbij je de haaknaald van rechts naar links insteekt, onder elk stokje van de 1e toer: *1 vaste op elk stokje, 3 lossen*

* 4e toer (wit): haak in elk boogje *1 vaste, 3 stokjes, 1 vaste* en sluit met 1 halve vaste op de 1e vaste

* 5e toer steek achter de bloemblaadjes in en haak onder elke vaste van de 3e toer *1 vaste, 4 lossen*. Sluit met een halve vaste op de 1e vaste. Dit zijn 6 boogjes.

* 6e toer (rood): haak in elk boogje *1 vaste, 1 half stokje, 3 stokjes, 1 half stokje, 1 vaste*. Sluit met een halve vaste op de eerste vaste.

Door het werken met 4 verschillende kleuren heb je na afloop heel veel losse eindjes. Natuurlijk kun je ze allemaal netjes wegwerken, maar dat is niet mijn hobby. Mijn makkelijke oplossing voor alle losse draadjes: neem ze samen en maak er, dichtbij de bloem, een knoop in.
Op een speldje: neem haarspeldjes die stevig dichtknippen. (Gebruik 2 draadjes om de bloem aan een speldje te bevestigen (knoopje) en knip de rest kort af.

Ik haak met OnLine-katoen. Haaknaald 3,5.

Veel plezier ermee!


1 opmerking:

  1. Je hebt een leuk bloemetje gemaakt, ik kan het niet nalaten om het straks even uit te proberen (in andere kleuren). Toch leuk dat je hem afgemaakt hebt, je bent dan toch in de sfeer. Ik had dat ook vlak na de kerst; toch m'n kerstborduurtjes opeens afgemaakt..

    Groetjes en bedankt voor het patroontje!
    Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen

Leuk dat je een reactie achterlaat! Merci!